Skriv en tekst her

"Blåt - på papir, træ og tekstil"

Generelforsamlingen 2020

FOREDRAG - Guldbroderi i Sevilla

Brodeuse Lizzi Damgaard på Statens værksteder i KBH  Foto : Susanne Klose

Kurset "Blåt - på papir, træ og tekstil" der var arrangeret af Dansk tekstillaug med Helle trolle og Helle Vibeke jensen var en succes. Der var overvældende tilslutning, så kurset måtte dubleres. 

Vi arbejdede med indigoindfarvning på tekstiler som blev foldet, beviklet eller på anden måde krøllet og krammet for at give interessante mønstre. Garn blev dyppet, og der blev foldet papirer, som fik en omgang i farvebadet. Planten Vajd kom en tur i blenderen med koldt vand og isterninger, og var derefter parat og farveaktivt i 10 minutter. Det var hurtige bevægelser - ned i blenderen med stoffet - og wupti så var der det smukkeste turkisblå tekstil 

Tekst og Foto: Gina Hedegaard Nielsen

 

 

 

Kulturmaskinen og Tidens Samling i Odense

Glimt fra særudstillingen i Tidens Samling i Odense: ”Klædt på til alle tiders selskab” med Lasse Spangenberg. Udstillingen viste mange flotte kreationer og smukt håndværk af Lasse Spangenberg, der også havde været med på Tidens Samlings store lager og fundet festtøjet og tilbehøret frem. Heriblandt flotte broderede selskabstasker. Dagen bød også på rundvisning i museets permanente samling, der giver et fint indblik i de forskellige årtier og udviklingen gennem det 20. århundrede med et væld af tekstiler til bolig og klædedragt. Kulturmaskinen var vært for dagens Generalforsamling og forplejning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst og foto: Susanne Klose

 

 

 

Guldbroderi i Sevilla - brodøse Lizzi Damgaard fortæller om sit ophold på et broderiværksted i Sevilla

Foredraget var et tilløbsstykke og blev holdt to gange:Den 10. sept og 8 oktober 2020 fra 17-19, på Statens værksted for kunst i København.

 

 

Oktober 2019 blev en af de største håndværksmæssige oplevelser jeg har haft til dato.

Jeg vil fortælle om baggrunden for min rejse til Sydspanien og mit møde med dygtige og dybt specialiserede håndværkere ud i guldbroderi. I Sevilla findes der flere broderiværksteder, der broderer til den katolske kirke.

 

Guldbroderiværkstedet, Sucesores de Elena Caro, som jeg fandt frem til, er det ældste værksted i byen, og drives nu af Carlota Elena Meléndez, der er 4 generation af en broderifamilie. På værkstedet arbejder 3 brodøser og en brodør.

Kom og hør mere om et 1000 år gammelt håndværk, der stadig er levende.

 

Generelforsamlingen 2019 på Tekstilmuseet i Herning