Tekstilkunst i Danmark 2008-2018 

Så er vi ved at få bogprojektet ”Dansk Tekstilkunst 2008-2018” sat på skinner. Efter en lang og tung start med et forlag, som stort set syltede alle aftaler, har vi opsagt samarbejdet og vi har fundet en forlægger, der tager projektet alvorligt. Vi glæder os oprigtigt til endelig at komme i gang med bogen. 

Forlaget er ”Forlaget på Tredje” og de tre redaktører bliver:
Ulrikka Mokdad (gobelinvæver, kunsthistoriker) Lisbeth Tolstrup (tekstilkunstner, kunsthistoriker og journalist) og Gina Hedegaard Nielsen (tekstil- og billedkunstner, redaktør af Rapporter fra tekstilernes verden). Vi har holdt de første dynamiske og konstruktive redaktionsmøder, og det tegner til at blive et spændende og frugtbart samarbejde. 

Vi er nu kommet til sidste runde for indsamling af materiale fra tekstile udøvere, der ønsker at søge optagelse i bogen. Hvis du ønsker optagelse, send da din tilmelding på mail til Ulrikka Mokdad på
E-mail: 
umokdad@gmail.com 

Deadline for tilmelding er den 15. februar 2018. Du får herefter tilsendt et digitalt skema, som du bedes udfylde med dit CV med mere, og dette skal bruges ved den endelige udvælgelse af kunstnere til bogen, som sker i løbet af foråret. 

Vi har tidligere skrevet om bogprojektet: 

”Er du tekstilkunstner, og vil du gerne med i en bog om dansk tekstilkunst?
Tiden nærmer sig for udgivelsen af fjerde bind i serien af opslagsbøger, hvor danske tekstilkunstnere præsenteres og artikler belyser analytisk og reflekterende, hvad der er sket med tekstilkunsten i ti-året 2008-2018. Redaktionen ønsker at komme i kontakt med tekstilkunstnere i Danmark, der er kvalificerede til optagelse i bogen ”Tekstilkunst i Danmark 2008-2018”, der vil blive udgivet i 2019 sammen med et supplerende bogværk på engelsk om tendenser i den pågældende periode. 

Redaktionen har et ønske om at udgive en bog af høj kvalitet og med varig dokumentationsværdi i forhold til området tekstilkunst. Det er derfor vigtigt at forholde sig til redaktionens definition af en tekstilkunstner som en kunstner, der udelukkende eller fortrinsvis udtrykker sig i tekstile materialer og/eller tekstile teknikker, og som selv helt eller overvejende skaber og udfører sine egne unikke kunstværker. For at blive repræsenteret i bogen kræves desuden, at man har været aktiv på kunstscenen i Danmark og/eller udland i perioden 2008 og frem: Det vil sige er kommet i betragtning ved uddeling af legater og priser, har haft offentlige udsmykningsopgaver eller har udstillet på relevante steder og i relevante sammenhænge, hvilket vil sige væsentlige udstillinger af høj kvalitet, der har fundet sted på museer, kunsthaller eller gallerier og som evt. har været censurerede eller kuraterede. 

Der gøres for en god ordens skyld opmærksom på, at der ved optagelse i bogen opkræves et deltagergebyr på 500 kr. og at den enkelte kunstner forventes at stille personlige illustrationer vederlagsfrit til rådighed for mangfoldiggørelsen i bogform. 

Til alle jer, der allerede har sendt et CV ind: 

I vil modtage en henvendelse fra os (en mail) efter gennemgang af alle tilmeldinger i foråret. Herefter får I muligheden for at opdatere jeres CV med deadline den 1. november 2018 og mulighed for at indsende relevant billeder til bogen. 

Med venlig hilsen 

Lisbeth Tolstrup, Ulrikka Mokdad og Gina Hedegaard Nielsen 

 

Udstillingen Woven Lines-Threads of Life af tekstildesigner Helene Vonsild viser en række vævede kropsobjekter, der i udtrykket befinder sig mellem smykke og beklædning. Objekterne er vævet over liv, fortællinger og stemninger, hvor hver tråd tillægges en betydning. Helene Vonsild er uddannet fra Designskolen Kolding og arbejder både med unika værker og designproduktion

 

KLIK HER FOR KALENDEREN

HER FORSØGER VI LØBENDE AT LISTE UDSTILLINGER OG ARRANGEMENTER OP I IND OG UDLAND. 

International gobelinturné starter i Danmark

Når døren den 6. januar 2018 slås op på KunstCentret Silkeborg Bad for udstillingen ARTAPESTRY5, tages der hul på en turné med 40 vævninger og gobeliner, som af en jury er udvalgt blandt nutidens bedste europæiske vævere. Det er den kunstnerstyrede organisation European Tapestry Forum som står bag.

ARTAPESTRY5 vises i perioden 6. jan. - 2. april 2018 på KunstCentret Silkeborg Bad.
Ferniseringen forgår lørdag den 6. jan. kl. 13.00. Se den vedhæftede indbydelse. Alle er velkomne.

Det er nu femte gang den internationale triennale ARTAPESTRY viser et helt aktuelt udsnit af, hvad der rører sig indenfor nutids-vævning. Tekstilkunstnere arbejder i dag meget bredt og eksperimenterer med de mange visuelle udtryksmuligheder der ligger i kunstarten, både hvad angår motiver og temaer. En del arbejder med nærmest fotografiske gengivelser, mens andre undersøger og parafraserer folkloristiske motiver og atter andre arbejder med materialet og farverne på abstrakt vis. Selvom vævede tekstiler naturligt er de mest fremherskende - herunder jacquardvævning - på udstillingen, så er der også mere eksperimenterende tilgange som udfordrer materialerne, deres sædvanlige sammensætning og tilføjer nye materialer.

KunstCentret Silkeborg Bad udstiller med ARTAPESTRY5 i alt 40 værker, som er udvalgt af en jury på tre personer, der er udpeget af ETF - European Tapestry Forum. Værkerne er udvalgt blandt 118 indsendte. Særligt præmieret blev Paweł Kiełpińskis værk ”Steel” som det mest fremragende. (se gengivelse)
Juryen bestod denne gang af professor Lidia Choczaj, afdelingsleder for tekstilafdelingen på Academy of Fine Arts and Design, Łódź i Polen; væver og tekstilkunstner Linda Green, Scotland; samt Samlingshovedansvarlig Velta Raudzepa på Museum of Decorative Art and Design, Riga i Letland.

På ARTAPESTRY5 deltager således følgende 38 professionelle vævere fra 12 lande i Norden og Europa:
Gudrun Pagter(DK), Dorthe Herup(N), Carmen Groza(B,RO), Gunilla Holmgren(S), Gunilla Petersson(S), Sarah Perret(F), Ann Nyberg(S), Anna Ray(GB-SCT), Feliksas Jakubauskas(LT), Amanda Gizzi(GB-SCT), Aino Kajaniemi(FI), Ane Henriksen(DK), Brita Been(N), Fiona Hutchison(GB-SCT), Ariadna Donner(FI), Renata Rozsívalová(CZ), Mette Hansen(DK), Marika Száraz(B,H), Emöke(F), Irina Kolesnikova(D), Kristina Daukintyté Aas(N), Karina Presttun Nøkleby(N), Ewa Bartosz Mazus(PL), Inge Thorning(DK), Peter Horn(D), Joanne Soroka(GB-SCT), Elzbieta Kedzia(PL), Fiona Rutherford(GB-SCT), Birgitte Fløe(DK), Katherine Lavocat(F), Dorota Taranek(PL), Zygmunt Lukasiewicz(PL), Margaret Jones(GB), Solveig Aalberg(N), Paweł Kiełpiński(PL), Charlotte Schrøder(DK), Anet Brusgaard(DK), Margrethe Agger(DK).

Udstillingen ARTAPESTRY5 fortsætter efter Silkeborg til tre andre lande og steder: Kulturcentrum Ronneby i Sverige, Mark Rothko Art Center, Daugavpils i Letland og ARAD Museum of Art i Rumænien.

Der er udgivet katalog til ARTAPSTRY5. Dette er som pdf vedhæftet til pressebrug. Der fremsendes gerne et trykt katalog til pressen ved kontakt til undertegnede.

Særarrangementer i udstillingsperioden:

Der vil være offentlige omvisninger ved væver Anne Mette Larsen d. 27. januar, 24. februar og 31. marts, alle dage kl. 13. Samt foredrag ved væver og kunsthistoriker Ulrikka Mokdad d. 1.3. kl. 19.

 

"Vores vævninger" er navnet på udstillingen på Hørvævsmuseet på FYN, hvor vævere fra Instituttet for Blinde og Svagsynede viser deres arbejder vævet i løbet af det sidste år.
Udstillingen har også et formidlingsformål, idet der vil være fokus på hvordan man kan kompensere for et manglende syn og hvilke hjælpemidler der anvendes i vævningen. 
Udstillingen åbner d. 5. maj med en fernisering, hvor væverne vil være tilstede og fortælle om arbejdet. Udstillingen er derefter åben fra d. 6. maj til 15. juli i museets åbningstider.
Maj: Weekend og helligdage kl 13-17
Juni, juli og august: Alle dage undtagen mandag kl 13-17, mandag lukket.